Nya världar - Årets två första böcker

Som utlovat kommer här årets första bokinlägg!

Jag har alltid tyckt om att läsa, att förlora mig i en bok är en form av terapi och egentid som jag alltid kunnat dra nytta av. Fenomenet av att det alltid finns böcker som väntar på att bli lästa, tror jag fler kan känna igen sig i. För att skapa en logg över vad jag läser under året och även hur mycket, kommer jag därför dela med mig av titlarna till de världar jag under året kliver in i.

1. Estrid, Sagan om Valhalla - Johanne Hildebrandt

Estrid var den första boken för året. Jag har läst alla böcker Johanne Hildebrandt hittills utgivit i Sagan om Valhalla och blev ännu en gång glad över äventyret jag fick ta del av tillsammans med de utmärkta karaktärerna som dessutom gestaltar starka kvinnoförebilder. Johanne Hildebrandt har en otrolig förmåga att väva samman fiktion med verkliga fakta och genom detta skapa en historia som griper tag i en för att lämna ett bestående avtryck." I Estrid, den senaste delen i den älskade Sagan om Valhalla-serien, fortsätter kärlekshistorien mellan vikingatidens mest mytomspunna drottning och kung: Sigrid Storråda och Svend Tveskägg. Följ med till 900-talets vikingatid då Norden föds ur legendariska kungars strider, och Valhallas gudar ännu står starka mot de kristna. Två barn kan rädda världen från att störta ner i krig och kaos men striden om deras liv och själar är hård, och bara med makternas hjälp kan de överleva.

Sigrid härskar ensam och mäktig över sina marker i Götland. Som mor till Svitjods blivande kung är hon säker på sin och de gamla gudarnas makt. Men en fiende från förr har vävt ett nät av lögner. Dottern Estrid tas till fånga och Sigrid tvingas inse att hon inte ens kan lita på sina närmaste för att rädda sitt och barnens liv. Endast gudinnan Freja, och den man hon en gång älskade och fördrev, kan rädda henne från det öde som väntar.

När Estrid skändas av moderns svurna fiender försöker hon ta sitt eget liv. I sista stund får hon hjälp av sin fylgia att fly. Vägledd av den nyckfullaste av diser måste hon ta sig genom fiendeland till säkerheten på mors marker. På vägen dit möter hon en man som kan skänka henne det som mor både fruktar mest och längtar efter, sanningen om vem som egentligen är hennes far.


En förmögenhet i silver förmår Danmarks kung Svend Tveskägg att till slut lämna det England han alltid velat erövra. När han återvänder hem anfaller Erik Segersäll och han tvingas strida för sin ku ngakrona. Den enda som kan hjälpa Svend är kvinnan han hatar mest av allt - Sigrid Storråda." 
Text och bild från Forum Förlag.

2.  Huset vid sjön - Kate Morton

Årets andra bok och den jag nu läser är skriven av Kate Morton. Det är den fjärde boken jag läser av denna författare. Kate Mortons böcker utspelar sig både i nu- och dåtid. De primära karaktärerna i böckerna hemsöks ofta av minnen eller händelser från förr, ofta från en tidigare generation och utspelar sig för det mesta i England.
Beskrivning från Forum Förlag,
"Kate Morton är tillbaka med en ny fantastisk bladvändare för alla anglofiler. Huset vid sjön är en väv av nutid och historia, mörka familjehemligheter och spännande intriger, mystik och besatthet.

1933: Alice Edevane är en brådmoget begåvad sextonåring med författardrömmar. Men det mysterium hon skriver på är ingenting mot det som hennes familj snart dras in i.

På familjens lantgods vid sjön i Cornwall hålls det årliga midsommarfirandet med hundratals gäster. När den storslagna festen är slut upptäcks att familjens yngste son, elva månader gamla Theo, är spårlöst försvunnen. Han återfinns aldrig och tragedin splittrar familjen för all framtid.

Sjuttio år senare anländer Sadie Sparrow till sin älskade morfars gamla stuga i Cornwall för en påtvingad semester från sitt arbete som polis i London. Efter ett besvärligt fall anses hon behöva ta igen sig. Men när hon snubblar över det övergivna huset vid sjön och hör talas om pojken som en gång i tiden försvann, börjar hon gräva i historien.

Alice är nu en gammal dam och framgångsrik deckarförfattare, som lever ett välordnat liv i sin eleganta våning. Tills en ung polis börjar ställa frågor om hennes familjs historia. Hemligheter som hon ägnat hela sitt liv åt att undfly riskerar att komma upp till ytan."

Kommentarer

  1. Okey två böcker lästa, då har Du bara 50 kvar tills Du kommit till mål *52böcker på ett år/en bok i veckan*

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Chokladmuffins (vegan)

Vasaloppet

2017/2018 Nyheter och utmaningar