Commotio cerebri - hjärnskakning, eller kanske bara inbillningssjuk? del 4

Det här är en fristående fortsättning på föregående inlägg.


Om hjärnskakning

Hjärnskakning grad 1 (symtom)
I den första graden av hjärnskakning så är symtomen Illamående, ouppmärksamhet, dålig koncentration, oförmåga att bearbeta information och uppgifter. Symtomen varar under 15 minuter. Dock kan illamåendet och huvudvärken hålla i sig. 
Första gradens hjärnskakning är den vanligaste och står för 90% av alla hjärnskakningar. Det är dock den svåraste formen att diagnostisera på grund av de vaga symtomen.

Hjärnskakning grad 2 (symtom)
I den andra graden hjärnskakning är symtomen desamma som i grad 1. Men man känner sig oftast mer förvirrad än av den första gradens hjärnskakning och symtomen håller i sig i mer än 15 minuter. Håller symtomen (förvirring osv) i sig i mer än 1 timme ska man kontakta en läkare omedelbart!

Hjärnskakning grad 3 (symtom)
En hjärnskakning i den tredje graden är oftast lättast att känna igen då symtomen innebär ifrån en mycket kort medvetslöshet på någon sekund till upp emot några minuter. Vet man inte om man blev medvetslös ska man alltid vara på den säkra sidan och anta att det är en hjärnskakning av den tredje graden.

Är pupillerna olika stora tyder det på en allvarlig hjärnskada och bör undersökas omedelbart.

Behandling vid hjärnskakning grad 1
Om du tror att din hjärnskakning är mild och är inom grad 1 ska man först säkerhetsställa att så verkligen är fallet. Vi rekommenderar att ringa vårdguiden. Om det visar sig vara en mild hjärnskakning, räcker det med att personen vilar och ingen medicinsk hjälp behövs. Personen ska vila till symtom är borta. Under tiden kan personen äta smärtlindrande inom de direktiv som står eller vad läkaren ordinerat. Skulle personen skada sig ytterligare och få tillbaka symtom för hjärnskakning är det viktigt att kontakta en läkare.

Behandling vid hjärnskakning grad 2
Behandlingen av en hjärnskakning av klass 2 innebär att alla dagens aktiviteter avbryts och personen bör hållas under strikt medicinsk övervakning. Om symtomen verkar förvärras, kommer en datortomografi eller en MRI föreslås. Om en person har fått 2 gradig hjärnskakning är det viktigt att han / hon inte förvärras eller har kvar symtom efter en vecka för att personen ska kunna återuppta sitt normala liv.

Behandling vid hjärnskakning grad 3
En behandling vid en hjärnskakning av klass 3 som innebär medvetslöshet, så är det viktigt för personen att genomgå grundlig läkarundersökning och tester, och även gå igenom en datortomografi och magnetröntgen. Om någon desorientering eller minnesförlust observeras, ska personen kollas upp på sjukhus omedelbart.

Finns det andra symptom som förvirring, vätska sipprade ur munnen, öronen eller näsan, 
är det viktigt att du ringer en läkare om hjälp.

Källa hjärnskakning.se

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Chokladmuffins (vegan)

Vasaloppet

2017/2018 Nyheter och utmaningar