Nya världar - Ekon av längtan

Idag blev dagen då årets tredje bok påbörjades. En biverkning av att mitt huvud och jag inte är riktigt överens om hur världen fungerar, har blivit att jag vissa dagar har haft otroligt svårt för att läsa. När huvudet inte är med mig så är det precis som om jag utvecklat någon form av dyslexi - vilket leder till att jag blir så frustrerad på mig själv att jag helt enkelt inte tycker att jag är värd att njuta av en bok. Men det ska det bli ändring på! Något min psykologkontakt på Neurorehab gav mig perspektiv i är att det är inte bara Connie i nutid som ska tas om hand. Hon rådde mig att de stunder jag hamnar i en form av självdestruktivitet, tänka på att även Connie i framtid och den lilla flickan hon/jag varit i dåtid, behöver kärlek och omtanke när livet är jobbigt. Ett perspektiv som gör det lättare att objektifiera mig själv från det "onda" och hitta ett fokus i självkärlek istället.

Men nog om detta nu - det blev allt ett litet sidospår! Årets tredje bok kommer från en författare jag läst alla tidigare alster av, nämligen

3. Ekon av längtan - Tamara McKinley


Tamara McKinley är alltså en välkänd författare här hemma, då alla hennes tidigare utgivningar på svenska står i bokhyllan redan lästa minst en gång var. Jag upplever hennes böcker som visst, till en viss del rätt förutsägbara - men hon har en förmåga att bygga spänning i sina berättelser som verkligen går ut från de tryckta bladen och rakt in i mig. Det är inte bara en gång jag suttit med en McKinley bok i knät, andan i halsen och gåshud medan jag spänt följt berättelsens gång. Det här är en av de författare vars böcker jag fullkomligt slukar!

Något som känns lite nervöst och ovant för mig gällande just Ekon av längtan är att boken utspelar sig i Paris. Alla de tidigare alstren jag läst av Tamara McKinley har i huvudsak utspelat sig i Australien, eller i Australien och Storbritannien. Men jag skall försöka vända blad med öppet sinne och se vilka känslor hennes senaste alster bjuder på. Ett återkommande format i hennes sätt att skriva är att väva samman "nutid" med dåtid - jag skriver "nutid" då berättelsens nutid inte alltid reflekterar modern tid som vi lever idag. Det här sättet att berätta, som även Kate Morton (årets andra författare) är en flitig användare av är något jag verkligen uppskattar! Det ger berättelsen fler dimensioner som gör att jag kan inte vända blad fort nog för att få veta mer och dyka djupare ner.

Även denna bok är utgiven av FORUMbokförlag, ett förlag som publicerar många alster av mina utländska favoritförfattare. Låt oss ta en titt på vad de och Tamara McKinley bjuder på för inblick i bakside-texten till Ekon av längtan!

"Hon kunde känna historiens vingslag, kunde nästan urskilja stadens hjärtslag då hon blickade längs boulevarden med vackra träd och beundrade byggnadernas tidlösa skönhet.
Inte underligt att Paris kallades kärlekens stad...

Den unga sjuksköterskan Annabelle Blake har tagit sin tillflykt till Paris efter att illasinnade rykten har förstört hennes möjligheter att fortsätta arbeta i London. Det är 1930-tal och i stadens konstnärskretsar träffar hon Etienne och Henri. De för ett utsvävande liv bland vänner på caféer och kvarterskrogar. Annabelle förtrollas och låter sig svepas med - men allt får ett abrupt slut när hon värvas som fältsjuksköterska under det spanska inbördeskriget och möter en ny och skrämmande verklighet.

Långt senare kommer den unga konstnärinnan Eugenie till Paris och förälskar sig i staden, precis som hennes mamma, Annabelle, gjorde. Det bohemiska konstnärslivet lockar även Eugenie - men skuggan av det förgångna rymmer hemligheter som vänder upp och ner på tillvaron.

Ekon av längtan är en storslagen roman om kärlek, längtan och gripande familjerelationer."

Nya världar 2017
1. Estrid, Sagan om Valhalla - Johanne Hildebrandt
2. Huset vid sjön - Kate Morton
3. Ekon av längtan - Tamara McKinley

Kommentarer

 1. Att acceptera sina egna fel och brister,
  det är svårt.

  Boken Vargarnas tid var så pass bra att jag nästan kan tänka mig att testa en till historisk roman :)
  Kanske vågar jag pröva en bok av Tamara McKinley :)

  Men först blir det att läsa boken jag lånade på biblioteket i onsdags, Svart gryning, av Cilla & Rolf Börjlind.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Chokladmuffins (vegan)

Vasaloppet

2017/2018 Nyheter och utmaningar