Kravlösa tips inför Alla hjärtans dag

På tisdag är det alla hjärtans dag, eller Sankt Valentins dag om man så vill.

Sankt Valentin är en stad i nedre Österrike, det ni. Men nej, det är inte för att uppmärksamma en stad i Österrike vi firar den 14 februari.

Sankt Valentin helgonet, det finns det faktiskt inga säkra bevis på vem det var. Det finns åtminstone tre stycken Valentine i historien som påstås skall ha avlidit under mer och mindre våldsamma omständigheter den 14 februari. Det finns vissa teorier och berättelser som är mer erkända än andra, men på grund av osäkerheten kring vem Sankt Valentin var så beslutade den katolska kyrkan att 1969 helt sonika plocka bort högtidsdagen till minne av denne mystiska Sankt Valentin ur kalendern.

Varför alla hjärtans dag ändå står med i de flesta av våra almanackor och kalendrar är på grund av den stora kommers som blivit kring denna dag. För vad låter inte bättre än att ha en hel dag i almanackan helt vigd i kärlekens tecken?

Och visst är det aldrig fel att visa våra nära och kära lite extra uppskattning. Ja, jag vet att detta såklart är något vi bör göra varje dag! Men ibland kan det vara bra med en liten påminnelse, så att en stannar upp i vardagstrampen och faktiskt kommer ihåg att visa den där uppskattningen. För det är ju så, att många gånger känner vi oss otroligt mycket mer tacksamma och fyllda av kärlek till vår omgivning, än vad vi faktiskt visar.

Men, det behövs inte flera hundra kronor i plånboken för att kunna köpa de där korten, blommorna, godisaskarna, mjukdjuren och allt var det är. Nej, i år vill jag slå ett slag för det enkla. Vi behöver faktiskt inte göra det så komplicerat, så himla kul är det väl inte att köa för att köpa de där rosorna och den där chokladasken i år igen...

Men VAD gör man då? I sådana här situationer är det lätt att få idétorka, pressen känns som en gigantisk mangel som tänker äta upp en om man inte kan komma på något verkligt superbt, som kommer få den tilltänkta att fullkomligt häpna av glädje och tacksamhet! Jag säger bara en sak...

Släpp prestigen!

Här följer några enkla exempel på vad en kan göra för att visa lite extra uppskattning:

- Laga middag 
Och nej, det behöver inte vara en super-romantisk middag med massor av extravagans om du inte vill och känner dig manad!

- Ta disken 
Bara gör det. Speciellt om du inte lagade middagen.

- Fotmassage 
Återigen, nej du behöver inte slå till med fotspa al á SPA-anläggning med doftande oljor, fotbad etc etc etc. Lite hudkräm eller olja räcker gott.

- Sov morgon 
Yes, jag vet att 14/2 är en tisdag i år, men finns möjligheten för det så bjud din respektive på en sovmorgon - ett plus om ni är småbarnsföräldrar dessutom. Nej, du behöver inte duka upp en flådig frukost-på-sängen-bricka och komma indansande med. Det räcker gott om du ser till att kaffet är klart när det är dags att stiga upp.

- Skriv ett kort 
Detta innebär absolut inte att du behöver plocka fram några eventuellt väl dolda konstnärstalanger. Klipp till en pappersbit, skriv något snällt, rita dit ett hjärta och tejpa upp på kylen eller någon annanstans väl synligt där din respektive kan hitta hälsningen.

- Ta ut soporna 
Alla sopor, hela miljösorteringen. Pluspoäng till dig som åker och pantar dessutom.

- Städa 
Här finns en öppning för tolkning. Vill du städa hela hemmet - kör hårt! Men annars kan det duga gott med att dra fram dammsugaren, vädra täcket och renbädda sängen.

- Spola upp ett bad 
Har ni badkar hemma? Perfekt! Se till att badrummet är städat (inget dödar romantiken som en hög med tvätt och ett handfat fyllt med tandkrämsfläckar). Spola upp ett varmt bad, tänd några ljus, starta någon lugn musik, lägg fram en vikt handduk eller två och lämna plats åt den som behöver det bäst. Är det du? Ja, men glad alla hjärtans dag på dig!

Känner du måhända att det här blev för kravlöst för dig? Kika in imorgon igen för ett pyssligare tips inför alla hjärtans dag!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Chokladmuffins (vegan)

Vasaloppet

2017/2018 Nyheter och utmaningar